Erasmus+ “Svi za struku, struka za sve!”

Ekonomska i birotehnička škola bjelovar

Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar odobren je Erasmus+ projekt pod nazivom „Svi za struku, struka za sve!“ u okviru Ključne aktivnosti 1, područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Ukupna vrijednost projekta je 68.359,00 EUR. Projektom su obuhvaćena obadva smjera ekonomist i upravni referent kojim se upućuju na obavljanje stručne prakse u Irsku.

Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava

Odluka o imenovanju povjerenstva za odabir nastavnika koji će biti u pratnji učenika u Irsku

Odluka o odabiru tri nastavnika koji će biti u pratnji učenika u Irsku 

Roditeljski sastanak – 22. listopada 2021.

 

 

Mobilnost u Irskoj

            Nakon svih odrađenih priprema napokon je došao i 19. ožujak 2022., dan koji smo svi iščekivali naše putovanje u Irsku.

            Većini je ovo bio prvi let avionom i svi su bili uzbuđeni i nervozni i prije ulaska u avion. Let je prošao ugodno i nakon dugog putovanja napokon smo bili u Irskoj, u Greystonesu. Već idućeg dana imali smo naš prvi izlet. Razgledavali smo Dublin te nakon razgledavanja smo odlučili  šetati gradom i  kupovati suvenire. Dublin nas je oduševio, toliko raznih stilova gradnje na jednom mjestu i sve tako lijepo izgleda zajedno. Njihova arhitektura mi iskreno sada i nedostaje. Prvi tjedan prakse smo prolazili osnove otvaranja tvrtke, za mene, a vjerujem i za ostale upravne referente je ovo bilo novo iskustvo upijanja novih znanja, a ekonomistima tek utvrđivanje njihova znanja ili proširivanje postojećeg. Svaki tim je smišljao čime se želi baviti i kako će nazvati svoju tvrtku. Svi smo imali različite ideje, svaka ideja je bila inovativna i posebna. Nakon napornog radnog tjedna imali smo slobodnu subotu i naš drugi izlet u nedjelju. Posjetili smo klifove Mohera. Šetnja i pogled s klifova je  jedinstven, predivan i upečatljiv. Teško je opisati tu ljepotu, priroda je zaista čudesna. Idući radni tjedan je bio malo napetiji jer smo znali da se bliži kraj, a s time i prezentiranje poslovnog plana i završnih prezentacija. Svakim danom smo sve više radili na prezentaciji i na planu da bi već u četvrtak bili gotovi. U četvrtak je jedan dio svakog tima prezentirao poslovni plan i tu smo dobili odmah povratne informacije što trebamo nadodati ili popraviti, a u petak je drugi dio tima prezentirao završne prezentacije i to se snimalo. Bili smo sretni i zadovoljni vlastitim postignućima kada smo završili, samo nam je teško padalo što se već idući dan vraćamo kući.

            Na kraju i ako je većini nedostajala Hrvatska teško nam je bilo oprostiti se od Irske. Ta dva tjedna su nam bila predivna i htjeli smo da to potraje barem još malo duže.

Ana Martinjak, 3.d

 
Diseminacija Erasmus+ projekta „Svi za struku, struka za sve!“
U sklopu ERASMUS+ projekta „Svi za struku, struka za sve!“ , kod projekta: 2021-1-HR01-KA122-VET-000017095, u okviru Ključne aktivnosti 1, područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prezentirali smo rezultate projekta te ih učinili vidljivima svim sudionicima projekta, interesnim skupinama i široj zajednici. Ukupna vrijednost projekta je 68.359,00 EUR. Projektom su obuhvaćena 26 učenika oba smjera ekonomist i upravni referent, a cilj projekta je povećanje kvalitete strukovnog obrazovanja za ekonomiste i upravne referente te njegovo usklađivanje s (budućim) potrebama tržišta rada. Učenici su  od 19. ožujka do 2. travnja bili na stručnoj praksi u Irskoj u organizaciji Martello Training u mjestu Greystones. Tijekom perioda mobilnosti učenici su raditi na otvaranju i organiziranju vježbeničkih tvrtki. 

Učenici su predstavili svoju školu, zemlju, stekli nove prijatelje, proširili znanja iz struke i engleskog jezika. Osim toga, dobili su mnoštvo ideja za pokretanje budućeg posla, ali i saznali kakve su potrebe na europskom tržištu rada. Svoja iskustva i znanja podijelili su s lokalnom zajednicom putem objava u lokalnim medijima, na radiju, YouTube kanalu naše škole, službenoj Facebook stranici škole i službenoj web stranici škole te ih na taj način informirali o provedenim aktivnostima. Povratna informacija je uvijek bila pozitivna što se može vidjeti i po komentarima na društvenoj mreži. Rezultate projekta smo promovirali u našoj školi, ali i u osnovnim školama. Tako smo u lipnju, zajedno s učenicima, posjetili Osnovnu školu Veliko Trojstvo, I. osnovnu školu, II. osnovnu školu, III. osnovnu školu, IV. osnovnu školu, i Osnovnu školu Rovišće. Prezentirali smo pozitivne rezultate i koristi koje oni donose.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije.

Na sljedećim poveznicama možete vidjeti prezentacije naših učenika: 

Highlights      

Crystal clear  

Eadrom          

Informed        

SupresaMe     

Magnifico

I za kraj našeg irskog putovanja jedan photobook.


 


 
 
 
Erasmus+ projekt Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar “Svi za struku, struka za sve!”

 

 

U sklopu Erasmus+ projekta “Svi za struku, struka za sve!”, kod projekta: 2021-1-HR01-KA122-VET-000017095, učenici Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, uz vodstvo prof. Josipe Klemić, Marije Dušek i Nikoline Stanivuković Medak, uspješno su odradili stručnu praksu u irskom gradu Greystones u periodu od 19. ožujka do 2. travnja. 2022. godine.

 

Tijekom perioda mobilnosti, mentor/voditelj stručne prakse James Keating iz organizacije Martello Training pratio je napredak naših učenika kroz deset dana stručne prakse te su učenici dobili i završne ocjene koje će im biti priznate kroz različite strukovne predmete.

Ukupno 26 učenika smjera ekonomist i upravni referent tijekom deset dana radilo je na razvoju poslovne ideje i otvaranju vježbeničkih tvrtki u timovima te su svoj cjelokupni rad predstavili zadnji dan stručne prakse završnim prezentacijama koje su bile snimane.

 

Učenici su tijekom boravka u Irskoj posjetili i Cliffs of Moher te su imali i organizirani razgled Dubila. Učenici su prisustvovali i zanimljivom predavanju o digitalnom marketingu Denisa Stranjaka, magistra digitalnog marketinga s Trinity Collegea u Dublinu.


Dojmovi učenika nakon povratka u Hrvatsku:

 

“Predstavili smo svoju školu, zemlju, stekli nove prijatelje, proširili znanja iz struke i engleskog jezika. Osim toga, dobili smo mnoštvo ideja za pokretanje budućeg posla, a saznali i kakve su potrebe na europskom tržištu rada. Ukratko, bilo je to jedno lijepo i nezaboravno iskustvo”, svoje dojmove opisuje Leon. Ružica dodaje da joj je to bilo najbolje putovanje do sada, a osim zbog rada na projektu, zadovoljna je i jer je upoznala irsku kulturu i tradiciju.

„Ovaj projekt je jedno prelijepo iskustvo gdje sam kao upravni referent naučila puno o marketingu, promociji, načinu poslovanju i osnivanju tvrtke“ navodi Ana. „Presretna sam jer sam dobila priliku sudjelovati u ovom projektu, ta dva tjedna bila su mi najbolja u životu!“ opisuje Lana.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije.

 

 

Erasmus+ projekt Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar “Svi za struku, struka za sve!”

 

Agencija za mobilnost i programe EU u okviru poziva za 2021. godinu odobrila je Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar Erasmus+ projekt kratkoročne mobilnosti učenika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u svrhu učenja pod nazivom „Svi za struku, struka za sve!“, kod projekta: 2021-1-HR01-KA122-VET-000017095. Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 68.359,00 EUR. Projekt “Svi za struku, struka za sve!” započeo je 1. listopada 2021. godine, a završit će 30. lipnja 2022. godine. Cilj projekta je povećanje kvalitete strukovnog obrazovanja za ekonomiste i upravne referente te njegovo usklađivanje s (budućim) potrebama tržišta rada. 

Početkom siječnja 2022. učenicima su dodijeljene licence za pristup OLS platformi (mrežna jezična potpora). Ubrzo nakon toga, tijekom siječnja, veljače i ožujka, imali smo i pet radnih subota. Tijekom aktivnosti provedenih prije mobilnosti, odlaska u Irsku, učenici su rješavali zadatke postavljene na eTwinning i Eropass platformi, osmislili logo projekta, međusobno se bolje upoznali i povezali.

Ukupno 26 učenika (smjer ekonomist i upravni referent), u pratnji triju nastavnica, otputovalo je 19. ožujka na stručnu praksu u Irsku. Stručna praksa odvija se u organizaciji Martello Training u mjestu Greystones. Tijekom perioda mobilnosti učenici će raditi na otvaranju i organiziranju vježbeničkih tvrtki. Ideja je da zajedno rade na vježbeničkim tvrtkama kako bi različiti smjerovi međusobno upotpunjavali svoja znanja i vještine iz struke. Nakon mobilnosti, učenicima će novostečene kompetencije i ishodi učenja biti priznati kroz različite strukovne predmete. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije.