Erasmus+ akreditacija

Ekonomska i birotehnička škola bjelovar
Stručno osposobljavanje nastavnica u Sevilli

Nastavnice ekonomske skupine predmeta Marija Dušek i Nataša Ćurković sudjelovale su u nastavničkoj mobilnosti u okviru Erasmus+ akreditacije Accreditation Code 2022-1-HR01-KA120-VET- 000106836, broj projekta: 2023-1-HR01-KA121-VET-000119666.

Stručno osposobljavanje nastavnica po principu “Job shadowinga” odvilo se u španjolskom gradu Sevilli u poslovnoj organizaciji Euromind Project S.L.Sevilla od 29. siječnja do 2. veljače 2024. Tijekom mobilnosti omogućeno im je praćenje rada predavača u nastavnom procesu te sudjelovanje na predavanju o sustavu obrazovanja škole ˝SAFA˝ u Španjolskoj.

˝SAFA˝ škola „Gospe od kraljeva“ privatni je obrazovni centar s katoličkom ideologijom, dogovoren s Vladom Andaluzije, koji pripada velikoj neprofitnoj obrazovnoj instituciji pod nazivom zaklada SAFA kojoj pripada 27 centara raspoređenih u 8 andaluzijskih pokrajina s više od 1.000 profesora i 20.000 učenika.

Svi učenici i nastavnici povezani su putem Moodle sustava e-učenja. Škola, koja se nalazi u samom centru Seville ima sve nesveučilišne faze obrazovanja od vrtića do visokog stručnog usavršavanja. Školu pohađa oko 750 učenika i nastava se odvija u jednoj smjeni. Trenutačno centar ima odjel za djecu vrtičkog uzrasta, predškolskog uzrasta, osnovnoškolskog uzrasta do šestog razreda, četiri godine srednjoškolskog uzrasta i dvije godine preddiplomskog studija te
dva ciklusa računalnog treninga (jedan od srednjeg stupnja i drugi s višim stupnjem), koriste RTC učionice, ICT prostorije, laboratorije, 3D printere gdje se nove tehnologije spajaju s metodičkom inovativnošću.

Prošetali smo školom, obišli različita razredna odjeljenja i školsko dvorište, od najmlađih do najstarijih učenika škole i prisustvovali predavanju iz Poduzetništva. Porazgovarali smo i o školskom sustavu koji je drugačiji od našeg s obzirom na broj godina učenja za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Škola nudi cjelodnevnu aktivnost učenika u školi, školsku kantinu s jelovnikom koje pripremaju stručni nutricionisti te izvannastavne
aktivnosti kako bi olakšali svakodnevni život roditelja. Njihovi nastavnici ne sklapaju ugovor o radu sa školom nego sa Vladom, koja mlade nastavnike po potrebi šalje u bilo koje škole širom Španjolske.

Samim ulaskom u prostorije škole osjeća se odgojna djelatnost same ustanove i duh religijskog odgoja cijele škole.

Erasmus+ projekt Sevilla: Mobilnost učenika i nastavnika u svijet znanja

S veseljem dijelimo s vama jedno od najuzbudljivijih iskustava naših učenika i nastavnika – putovanje u Sevillu, Španjolska, u sklopu programa Erasmus+ Accreditation Code 2022-1-HR01-KA120-VET-000106836, broj projekta: 2023-1-HR01-KA121-VET-000119666.
Erasmus+ program nudi izvrsne mogućnosti za mobilnost učenika i nastavnika, a ova izvrsna i nezaboravna prilika omogućila je našim učenicima i nastavnicima da steknu nova iskustva, znanja, istraže bogatstvo španjolske kulture, te steknu nove prijatelje.

Naši učenici uputili su se u Sevillu gdje su sudjelovali u raznovrsnim obrazovnim aktivnostima i stekli nova znanja iz različitih područja. Uz mentoricu koja je svakodnevno pratila njihov rad i napredak, aktivno su sudjelovali i obavljali izazovne zadatke koji su poticali razvoj novih vještina i kompetencija. Između ostalih radnih zadataka poput održavanja i upravljanja zalihama materijala i dobavljača, obrade i organizacija prodajnih faktura, računa i plaćanja, analize cijena i nabave uredskog materijala, održavanje i ažuriranje sustava baza podataka učenici su morali osmisliti svoju poslovnu ideju te napraviti poslovni
plan koji su morali predstaviti.

Dok su učenici bili zauzeti obrazovnim aktivnostima, naše nastavnice ekonomske grupe predmeta, Nataša Ćurković i Marija Dušek, imale su priliku unaprijediti svoje profesionalne, jezične vještine i pedagoške metode te razmijeniti iskustva u struci. Sudjelovanjem u stručnim radionicama i promatranjem nastave u španjolskoj školi Safa, upoznale su se s inovativnim metodama poučavanja i praksama te proširile svoje profesionalno znanje i iskustvo.

Za kraj tjedna učenici i nastavnici posjetili su Rondu, predivan mali gradić koji se smjestio na stijeni.

Drugi tjedan donio je učenicima nove izazove i radne zadatke, no uz podršku i timski duh, uspješno su se nosili sa svime. Radujući se svakom trenutku zajedništva i učenja, učenici i nastavnici posjetili su muzej, Španjolski trg, Kraljevsku palaču Katedralu u Sevilli, prošetali i uživali u aristokratskom i povijesnom Maria Luisa parku. Probali smo tapase, churrose s čokoladom i tradicionalnu paellu.

Sudjelovanje u mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta bilo je iznimno vrijedno iskustvo za sve sudionike. Mobilnost je doprinijela njihovom profesionalnom i osobnom razvoju te im omogućila da steknu nova znanja, vještine i iskustva.

Erasmus+ avantura: Bjelovarčani u Leipzigu i Berlinu

Zadovoljstvo nam je podijeliti s vama jedno od najuzbudljivijih i neprocjenjivih iskustava učenika i nastavnika naše škole u okviru Erasmus+ akreditacije, Accreditation Code 2022-1-HR01-KA120-VET- 000106836, broj projekta: 2023-1-HR01-KA121-VET-000119666 – Erasmus+ mobilnost u Leipzig,
Njemačka. Ova jedinstvena prilika omogućuje našim učenicima da istraže svijet, steknu nova znanja, vještine, kompetencije i prijatelje, te prošire svoje vidike izvan školskih učionica. Nastavnicima nudi mogućnost dodatnog usavršavanja u struci. 

Naši učenici otputovali su u Leipzig kako bi sudjelovali u obrazovnim aktivnostima i stekli nova znanja iz različitih područja. Tijekom svog boravka pod nadzorom mentora sudjeluju u radionicama i obavljaju izazovne radne zadatke koji ih potiču na razvoj novih vještina.

Dok su učenici sudjelovali u obrazovnim aktivnostima nastavnice ekonomske skupine predmeta, Blaženka Urh i Gabriela Kralj Bartovčak, sudjelovale su na stručnom osposobljavanju unapređujući svoje profesionalne vještine i metode poučavanja, te jezične vještine. Tijekom mobilnosti omogućeno
im je praćenje rada predavača u nastavnom procesu, sudjelovanje na predavanju o dualnom sustavu obrazovanja u Njemačkoj i promatranju proizvodnog procesa u tvornici BMW Group Leipzig.

Osim obrazovanja, Erasmus+ mobilnost također potiče razmjenu kultura i iskustava. Naši učenici i nastavnici imali su priliku upoznati vršnjake i druge nastavnike iz Hrvatske, Italije, Slovačke i Srbije. Zajedno su se družili u slobodno vrijeme, podijelili svoje interese i svoje priče, a neka prijateljstva i
poznanstva ostat će uspomene koje će se pamtiti cijeli život. 

Učenici i nastavnici imali su priliku provesti slobodno vrijeme u Leipzigu, prekrasnom gradu u Njemačkoj, poznatom po bogatoj kulturnoj baštini i povijesti. Leipzig nudi inspiraciju na svakom koraku, bilo da je riječ o posjetu muzejima, istraživanju povijesnih spomenika ili sudjelovanju u lokalnim aktivnostima.

Osim Leipziga, naši učenici imali su priliku posjetiti Berlin, glavni grad Njemačke. Ovaj dinamičan grad nudi mnoštvo znamenitosti kao što su Brandenburška vrata, Reichstag, Berlinski zid i mnoge druge. Berlin je također poznat po svojoj kreativnoj sceni, raznolikoj gastronomiji i živopisnom noćnom životu.

Drugi tjedan na ovom nezaboravnom Erasmus+ putovanju donosi i sve izazovnije radne zadatke, ali uz predanost, timski rad i trud, uspješno ih svladavaju. Učenje je zabavnije uz druženje i posjete znamenitostima pa nas je oduševio i jedan poslijepodnevni posjet spomeniku bitke kod Leipziga iz 1813. koju nazivaju „Bitkom naroda” i u kojoj su se trupe Napoleona Bonapartea borile protiv ujedinjene koalicije europskih sila. 

Kako bi sve proteklo usklađeno i bez problema brinu se nastavnice u pratnji učenicima Vesna Pavković-Dončević i Marija Dušek.

Pridružite nam se u praćenju ovog nevjerojatnog putovanja naših učenika na Facebook profilu naše škole, pogledajte fotografije i pratite napredak naših učenika tijekom njihovog boravka u Njemačkoj. 

Hvala vam što podržavate naš Erasmus+ projekt i što dopuštate našim učenicima da sanjaju, istražuju i rastu.

Marija Dušek, dipl. oec. 

Stručno osposobljavanje nastavnica

Nastavnice ekonomske skupine predmeta, Blaženka Urh i Gabriela Kralj Bartovčak, sudjelovale su u nastavničkoj mobilnosti u okviru Erasmus+ akreditacije,  Accreditation Code 2022-1-HR01-KA120-VET-000106836,  Project code: 2023-1-HR01-KA121-VET-000119666. Stručno osposobljavanje nastavnica po principu “Job shadowinga” odvilo se u njemačkom gradu Schkeuditz  u poslovnoj organizaciji VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH od 13. do 17. studenog 2023. godine. Nastavnice su unaprijedile svoje profesionalne vještine, jezične vještine i metode poučavanja. Tijekom mobilnosti omogućeno im je praćenje rada predavača u nastavnom procesu, sudjelovanje na predavanju o sustavu obrazovanja u Njemačkoj i promatranje proizvodnog procesa u tvornici Leipzig BMW grupe. 

Održani Erasmus dani

ERASMUS DANI – ŠEST DANA DA EUROPA ZABLISTA

Ove godine, 7. godinu zaredom, održani su Erasmus dani – prigodna godišnja manifestacija kojom se u cijelom svijetu istovremeno obilježava uspjeh Erasmus+ programa.

Tih su se dana, od 9. do 14. listopada 2023. održala raznovrsna događanja, a organizirali su ih korisnici Erasmusa koji provode ili su proveli projekte.

Na njima predstavljaju svoje Erasmus+ projekte i rezultate, stečena znanja i iskustva. Sva događanja upisuju se na međunarodnu kartu, a tema ovogodišnjih Dana Erasmusa je Europska godina vještina. 

Prilikom obilježavanja Erasmus dana prisjetili smo se na Facebook stranici naše škole kako nam je bilo u Irskoj u sklopu projekta „Svi za struku, struka za sve!“
Učenici iz glazbene škole snimili su nam kratki spot, a vrhunac događanja je bio
okrugli stol Erasmus skills for life.

Dana 13. listopada u našoj školskoj knjižnici održan je okrugli stol, a Erasmus dan okupio je sudionike mobilnosti iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, Medicinske škole Bjelovar i Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar kako bi podijelili svoja iskustva. Učenici naše škole, Tea Baranašić iz 4.d te Dominik Frtalj iz 4.a pokazali su se kao uspješni moderatori događanja, a učenici, budući erasmusovci, imali su priliku postavljati pitanja i iz prve ruke čuti kako je Erasmus+ našim učenicima promijenio život.

Erasmus+ program često se opisuje kao putovanje koje mijenja živote, a učenici su se mogli uvjeriti u tu činjenicu kroz priče svojih vršnjaka koji su sudjelovali u programu te tako izrazili svoju strast prema učenju, razumijevanju različitih kultura i povezivanju s ljudima iz cijelog svijeta.

Erasmus dani pružili su nam priliku istaknuti važnost podrške mobilnosti učenika u svrhu učenja i za poticanje budućih generacija na istraživanje svijeta i stvaranje međunarodnih prijateljstava. Ova inicijativa ne samo da obogaćuje obrazovanje mladih, već i promiče globalno razumijevanje i suradnju.

Ovi Erasmus dani ostat će duboko u sjećanju naših učenika jer su ih potaknuli da sanjaju veće snove, istražuju više te nas sve zajedno podsjećaju kako različite kulture i iskustva obogaćuju naše živote i pomažu nam razumjeti svijet. S Erasmus programom obrazovanje postaje mnogo više od učenja u učionici – postaje putovanje kroz učenje i otkrivanje beskrajnih mogućnosti.

Kako je bilo na susretu na kojemu su se okupili naši učenici te razgovarali o tome kako im je Erasmus promijenio živote, možete pogledati ovdje.

Obavijest

U srijedu, 24. siječnja 2024., održati će se roditeljski sastanak za sve roditelje čija djeca putuju u Sevillu u okviru Erasmus+ akreditacije Accreditation Code 2022-1-HR01-KA120-VET-000106836,

Read More »

Obavijest

U utorak, 5. prosinca 2023., održat će se roditeljski sastanak za sve roditelje i učenike čija su djeca prošla na natječaju za Erasmus+ projekt mobilnost

Read More »

Leipzig here we come!

Danas je petnaestero naših učenika u pratnji četiri nastavnice krenulo na ERASMUS u prelijepi Leipzig gdje će boraviti četrnaest dana.  Sretno i uživajte!

Read More »

Poziv za roditeljski sastanak

U utorak, 03. listopada 2023., održati će se roditeljski sastanak za sve roditelje čija su djeca prošla na natječaju za Erasmus+ projekt mobilnost u Njemačku.

Read More »