Erasmus+ akreditacija

Ekonomska i birotehnička škola bjelovar
Erasmus+ avantura: Bjelovarčani u Leipzigu i Berlinu

Zadovoljstvo nam je podijeliti s vama jedno od najuzbudljivijih i neprocjenjivih iskustava učenika i nastavnika naše škole u okviru Erasmus+ akreditacije, Accreditation Code 2022-1-HR01-KA120-VET- 000106836, broj projekta: 2023-1-HR01-KA121-VET-000119666 – Erasmus+ mobilnost u Leipzig,
Njemačka. Ova jedinstvena prilika omogućuje našim učenicima da istraže svijet, steknu nova znanja, vještine, kompetencije i prijatelje, te prošire svoje vidike izvan školskih učionica. Nastavnicima nudi mogućnost dodatnog usavršavanja u struci. 

Naši učenici otputovali su u Leipzig kako bi sudjelovali u obrazovnim aktivnostima i stekli nova znanja iz različitih područja. Tijekom svog boravka pod nadzorom mentora sudjeluju u radionicama i obavljaju izazovne radne zadatke koji ih potiču na razvoj novih vještina.

Dok su učenici sudjelovali u obrazovnim aktivnostima nastavnice ekonomske skupine predmeta, Blaženka Urh i Gabriela Kralj Bartovčak, sudjelovale su na stručnom osposobljavanju unapređujući svoje profesionalne vještine i metode poučavanja, te jezične vještine. Tijekom mobilnosti omogućeno
im je praćenje rada predavača u nastavnom procesu, sudjelovanje na predavanju o dualnom sustavu obrazovanja u Njemačkoj i promatranju proizvodnog procesa u tvornici BMW Group Leipzig.

Osim obrazovanja, Erasmus+ mobilnost također potiče razmjenu kultura i iskustava. Naši učenici i nastavnici imali su priliku upoznati vršnjake i druge nastavnike iz Hrvatske, Italije, Slovačke i Srbije. Zajedno su se družili u slobodno vrijeme, podijelili svoje interese i svoje priče, a neka prijateljstva i
poznanstva ostat će uspomene koje će se pamtiti cijeli život. 

Učenici i nastavnici imali su priliku provesti slobodno vrijeme u Leipzigu, prekrasnom gradu u Njemačkoj, poznatom po bogatoj kulturnoj baštini i povijesti. Leipzig nudi inspiraciju na svakom koraku, bilo da je riječ o posjetu muzejima, istraživanju povijesnih spomenika ili sudjelovanju u lokalnim aktivnostima.

Osim Leipziga, naši učenici imali su priliku posjetiti Berlin, glavni grad Njemačke. Ovaj dinamičan grad nudi mnoštvo znamenitosti kao što su Brandenburška vrata, Reichstag, Berlinski zid i mnoge druge. Berlin je također poznat po svojoj kreativnoj sceni, raznolikoj gastronomiji i živopisnom noćnom životu.

Drugi tjedan na ovom nezaboravnom Erasmus+ putovanju donosi i sve izazovnije radne zadatke, ali uz predanost, timski rad i trud, uspješno ih svladavaju. Učenje je zabavnije uz druženje i posjete znamenitostima pa nas je oduševio i jedan poslijepodnevni posjet spomeniku bitke kod Leipziga iz 1813. koju nazivaju „Bitkom naroda” i u kojoj su se trupe Napoleona Bonapartea borile protiv ujedinjene koalicije europskih sila. 

Kako bi sve proteklo usklađeno i bez problema brinu se nastavnice u pratnji učenicima Vesna Pavković-Dončević i Marija Dušek.

Pridružite nam se u praćenju ovog nevjerojatnog putovanja naših učenika na Facebook profilu naše škole, pogledajte fotografije i pratite napredak naših učenika tijekom njihovog boravka u Njemačkoj. 

Hvala vam što podržavate naš Erasmus+ projekt i što dopuštate našim učenicima da sanjaju, istražuju i rastu.

Marija Dušek, dipl. oec. 

Stručno osposobljavanje nastavnica

Nastavnice ekonomske skupine predmeta, Blaženka Urh i Gabriela Kralj Bartovčak, sudjelovale su u nastavničkoj mobilnosti u okviru Erasmus+ akreditacije,  Accreditation Code 2022-1-HR01-KA120-VET-000106836,  Project code: 2023-1-HR01-KA121-VET-000119666. Stručno osposobljavanje nastavnica po principu “Job shadowinga” odvilo se u njemačkom gradu Schkeuditz  u poslovnoj organizaciji VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH od 13. do 17. studenog 2023. godine. Nastavnice su unaprijedile svoje profesionalne vještine, jezične vještine i metode poučavanja. Tijekom mobilnosti omogućeno im je praćenje rada predavača u nastavnom procesu, sudjelovanje na predavanju o sustavu obrazovanja u Njemačkoj i promatranje proizvodnog procesa u tvornici Leipzig BMW grupe. 

Održani Erasmus dani

ERASMUS DANI – ŠEST DANA DA EUROPA ZABLISTA

Ove godine, 7. godinu zaredom, održani su Erasmus dani – prigodna godišnja manifestacija kojom se u cijelom svijetu istovremeno obilježava uspjeh Erasmus+ programa.

Tih su se dana, od 9. do 14. listopada 2023. održala raznovrsna događanja, a organizirali su ih korisnici Erasmusa koji provode ili su proveli projekte.

Na njima predstavljaju svoje Erasmus+ projekte i rezultate, stečena znanja i iskustva. Sva događanja upisuju se na međunarodnu kartu, a tema ovogodišnjih Dana Erasmusa je Europska godina vještina. 

Prilikom obilježavanja Erasmus dana prisjetili smo se na Facebook stranici naše škole kako nam je bilo u Irskoj u sklopu projekta „Svi za struku, struka za sve!“
Učenici iz glazbene škole snimili su nam kratki spot, a vrhunac događanja je bio
okrugli stol Erasmus skills for life.

Dana 13. listopada u našoj školskoj knjižnici održan je okrugli stol, a Erasmus dan okupio je sudionike mobilnosti iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, Medicinske škole Bjelovar i Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar kako bi podijelili svoja iskustva. Učenici naše škole, Tea Baranašić iz 4.d te Dominik Frtalj iz 4.a pokazali su se kao uspješni moderatori događanja, a učenici, budući erasmusovci, imali su priliku postavljati pitanja i iz prve ruke čuti kako je Erasmus+ našim učenicima promijenio život.

Erasmus+ program često se opisuje kao putovanje koje mijenja živote, a učenici su se mogli uvjeriti u tu činjenicu kroz priče svojih vršnjaka koji su sudjelovali u programu te tako izrazili svoju strast prema učenju, razumijevanju različitih kultura i povezivanju s ljudima iz cijelog svijeta.

Erasmus dani pružili su nam priliku istaknuti važnost podrške mobilnosti učenika u svrhu učenja i za poticanje budućih generacija na istraživanje svijeta i stvaranje međunarodnih prijateljstava. Ova inicijativa ne samo da obogaćuje obrazovanje mladih, već i promiče globalno razumijevanje i suradnju.

Ovi Erasmus dani ostat će duboko u sjećanju naših učenika jer su ih potaknuli da sanjaju veće snove, istražuju više te nas sve zajedno podsjećaju kako različite kulture i iskustva obogaćuju naše živote i pomažu nam razumjeti svijet. S Erasmus programom obrazovanje postaje mnogo više od učenja u učionici – postaje putovanje kroz učenje i otkrivanje beskrajnih mogućnosti.

Kako je bilo na susretu na kojemu su se okupili naši učenici te razgovarali o tome kako im je Erasmus promijenio živote, možete pogledati ovdje.

Obavijest

U utorak, 5. prosinca 2023., održat će se roditeljski sastanak za sve roditelje i učenike čija su djeca prošla na natječaju za Erasmus+ projekt mobilnost

Read More »

Leipzig here we come!

Danas je petnaestero naših učenika u pratnji četiri nastavnice krenulo na ERASMUS u prelijepi Leipzig gdje će boraviti četrnaest dana.  Sretno i uživajte!

Read More »

Poziv za roditeljski sastanak

U utorak, 03. listopada 2023., održati će se roditeljski sastanak za sve roditelje čija su djeca prošla na natječaju za Erasmus+ projekt mobilnost u Njemačku.

Read More »