O nama

Ekonomska i birotehnička škola bjelovar
ekonomska-birotehnicka-skola-bjelovar

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar osnovana je 1955. godine pod nazivom Srednja ekonomska škola Bjelovar. Do školske godine 1960./61. djelovala je u prostoru Gimnazije,  tada je preseljena u novu zgradu u ulici dr. Ante Starčevića 26/II, gdje ostaje sve do 2008 godine. Nakon reforme školstva, sve srednje škole u Bjelovaru objedinjene su u Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje p. o. Bjelovar koji je djelovao od 1. listopada 1980. do 30. lipnja 1993. Pod sadašnjim je nazivom Škola počela djelovati 1. srpnja 1993. godine, a 2008. godine. Škola je preseljena u novi prostor u sklopu srednjoškolskog centra, a smještena je na prvom i drugom katu zgrade na adresi Poljana dr. Franje Tuđmana 9.

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar stekla je svojim radom kroz prošlost izrazito visok stupanj prepoznatljivosti u javnosti. Škola je bila pionir u mnoštvu aktivnosti poput uvođenja u obrazovni sustav predmeta vježbeničkih tvrtki, organizacije Sajmova vježbeničkih tvrtki, projekata poput Dana slobodne nastave ili Podijelimo znanje ili na najnovijem primjeru kroz Vježbenički ured ili putem fakultativnog predmeta „Izrada projektnih prijedloga za nacionalne i EU projekte“.

U Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar pokrenuti su mnogi projekti čija se važnost ogleda na razini cijeloga grada, ali i države. Tako se krajem 1990. godine u školi rodila ideja za osnivanje Fonda „Boža Tvrtković“ u koji su se ubrzo uključile sve bjelovarske srednje škole, a koji djeluje još i danas. Isto tako, Škola je u gradu Bjelovaru 1994. godine pokrenula i telefonsku liniju pomoći za mladež – podružnicu Plavog telefona. Mnogi volonteri koji su sudjelovali u redu Plavog telefona bili su bivši učenici Ekonomske i birotehničke škole koji su redovito dolazili u svoju školu na edukacije i sastanke.

Tijekom Domovinskog rata ukazala se potreba za humanitarnom pomoći te je Škola pokrenula tiskanje plakata Save Croatia, Hrvatski Uskrs, Sretan Božić u miru i toplom domu i Dan Državnosti. Ti su plakati tiskani u nakladi od 10 000 primjeraka, a Save Croatia krajem 1991. u 30 000 primjeraka. Idejno ih je osmislio bivši ravnatelj profesor Vojislav Kranželić, a naslikao akademski slikar Krešimir Ivanček, a plakati su uspjeli ostvariti i veliku dobit koja je cjelokupno uplaćena u humanitarne svrhe.

Misija

U prošlosti smo prepoznati kao renomirana i kreativna škola, u budućnosti je naša obaveza zadržati tu poziciju i kvalitetu i stremiti k boljem!

Primjenom novih kurikuluma i suvremenih metoda poučavanja, a uz osobnu kreativnost, zalaganje i podršku svih dionika škole, razvijati stručne kompetencije koje će svim učenicima pružati kvalitetno obrazovanje za tržište rada ili nastavak obrazovanja.

Vizija

Postati inovativna i priznata odgojno-obrazovna ustanova za stjecanje općeobrazovnih i strukovnih kompetencija učenika, a koja kontinuirano ostvaruje uspjehe u nastavnom, znanstvenom i društvenom procesu u ugodnom i motivirajućem okruženju.