UČENICI 2.D RAZREDA NIKOLA NANIĆ I RUBY KRIVANEK OSVOJILI BRONČANE DIPLOME NA EUROCLASSICA LATINA – MEĐUNARODNOM NATJECANJU U POZNAVANJU LATINSKOGA JEZIKA

Euroclassica latina (ECCL) međunarodno je natjecanje u poznavanju latinskoga jezika i rimske kulture koje se provodi pod pokroviteljskom Vijeća Europe istovremeno u svim zemljama Europske Unije.

Asocijacija europskih udruga profesora klasičnih jezika (EuroClassica) u suradnji s Hrvatskim društvom klasičnih filologa (HDKF) i ove je godine organiziralo testiranje za Europski certifikat za klasične jezike (ECCL) na temelju standardiziranoga Europskoga kurikul(um)a za klasične jezike (ECFRCL). Riječ je o diplomama uvrštenima u europski okvir poznavanja klasičnih jezika. Učenici polažu test u vremenskom periodu od 60 minuta. Test se sastoji od originalnog tekst na latinskom jeziku, a ispod su pitanja (gramatika i razumijevanje). Svi testovi su višejezični, na engleskom, hrvatskom. U rješavanju ispita sudjeluju učenici iz 25 europskih zemalja, a riječ je o testiranju znanja prvog stupnja latinskog jezika.

Diploma prvog stupnja vrijedit će učenicima ukoliko požele studirati fakultete koji traže poznavanje latinskog jezika u nekoj od zemalja članica Europske unije.

U našoj školi testiranje je provedeno prošli tjedan. Učenici Nikola Nanić i Ruby Krivanek iz 2.d razreda postigli su zavidan broj bodova te će im biti uručena brončana diploma.

Čestitke učenicima i mentorici Danijeli Feliks!

Najnovije vijesti: