Training company in Europe/Vježbeničke tvrtke u Europi

e-Twinning projekt „Vježbeničke tvrtke u Europi“ osmišljen je s ciljem predstavljanja vježbeničkih tvrtki u Hrvatskoj i Europi, njihova poslovanja i međusobnog umrežavanja. Projektu se pridružilo 7 partner škola iz RH, Italije i Španjolske a projektne aktivnosti su se odvijale od rujna 2023. do svibnja 2024. Cijeli projekt se sastoji od manjih projektnih aktivnosti koje učenici i mentori trebaju odraditi u timovima i individualno. Projekt započinje s međusobnim predstavljanjem sudionika i škola koje sudjeluju u projektu, izradom loga
projekta i slogana projekta koje su učenici osmišljavali u međunarodnim mješovitim timovima. Prvi vid zajedničke komunikacije i suradnje sudionika projekta bio je poslovni sastanak učenika i nastavnika putem videokonferencije na kojem se glasovanjem odabrao logo i slogan projekta. Učenici, zaposlenici vježbeničke tvrtke su svoja znanja i vještine predstavili i izradom životopisa korištenjem digitalnog alata. Europass EU.

U vrijeme adventa sudionici su kreirali prigodnu poslovnu dokumentaciju, prikazali su adventske običaje svoga kraja što je rezultiralo kreativnim digitalnim adventskim kalendarom. Posebna je vrijednost adventskog kalendara u tome što svaki prozorčić skriva jedan kreativni video uradak.

Najveći broj aktivnosti ostvaren je suradnjom u pet međunarodnih timova. U svakom timu sudjelovalo je po deset učenika i dva nastavnika. Njihov zadatak bio je pokretanje vježbeničke tvrtke s djelatnošću koja je u skladu sa 17 ciljeva održivog razvoja. Svaka tvrtka je trebala odabrati jedan od ciljeva održivog razvoja, koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija. Proces osnivanja tvrtki tekao je tako da su učenici, članovi pojedinog tima davali pojedinačne prijedloge djelatnosti kojom bi se tvrtka bavila, predlagali vizual buduće tvrtke (logo, boje, oblik slova i sl.) i slogan a zatim je nakon svake faze predlaganja pojedinog segmenta provedeno glasanje među učenicima. Potom su učenici definirali misiju i viziju svoje nove vježbeničke tvrtke te krenuli u razradu asortimana i izradu letka. Kroz projektne aktivnosti osnovano je 5 međunarodnih vježbeničkih tvrtki:
1. Natural Cosmetics Blosssom
2. M.T. B. : Mediterranean Tees and Bags
3. REAL ESTATE „HOME SWEET HOME“
4. NATURAL COSMETICS EU
5. ECO FASHION GREEN BOUTIQUE

Važno je napomenuti da su u projektu sudjelovali učenici različitih obrazovnih profila čime je
potaknut razvoj poduzetničkih kompetencija mladih kao ključnih kompetencija za 21.
stoljeće.

Najnovije vijesti: