Svjetski dan poezije s Katicom Kovrlijom

Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.

Jacques Prévert

Mnogi pjesnici svoje misli i osjećaje izražavaju pisanjem pjesama, a gotovo svatko od nas ima svoju najdražu pjesmu, pjesmu koja ga podsjeća na lijepe ili pak teške životne trenutke.

Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. radi promicanja pisanja, čitanja, objavljivanja i proučavanja poezije diljem svijeta. U našoj školskoj knjižnici tim smo povodom u ponedjeljak 21. ožujka 2022. ugostili našu umirovljenu profesoricu i pjesnikinju Katicu Kovrliju.

Njezina lirika je duboko osobna, a u njoj nailazimo na motive zavičaja, djetinjstva, vlastitih nemira, slobode, prirode… Nenametljiva i skromna, emotivna i iskrena, Katica Kovrlija otkrila je svoje intimne svjetove i preokupacije te ih, kroz svoje pjesme, podijelila s pažljivom i zahvalnom publikom. Učenicima je na početku susreta predstavljena web stranica pod nazivom Razlistane riječi Katice Kovrlije, koju je prošle školske godine izradila knjižničarka Alica Bačeković Pavelić, a koja prikazuje autoričino književno stvaralaštvo.

Susret je zamišljen kao interakcija između pjesnikinje i učenika 2. d i 3. d razreda, koji su se rado uključivali u razgovor, postavljajući pitanja te čitajući odabrane autoričine stihove. Misao matematičarke Sofije Kovalevske da je nemoguće biti matematičar, a da nisi u duši i pjesnik, potvrdile su profesorice matematike, Branka Mišir i Dejana Končar, koje su se pokazale kao odlične interpretatorice poezije te pročitale njima najdraže autoričine pjesme. Nekoliko pjesama naše gošće pročitale su i učenice 3. d: Katarina Magdić, Helena Vuković, Laura Jaković, Laura Pavić, Patricija Topolčić i Mihaela Murtić.

Nakon što smo dvije godine bili ograničeni raznim epidemiološkim mjerama te nismo imali ovakve i slične aktivnosti u školskoj knjižnici, ovaj nam je susret izmamio osmijehe na lica i probudio nadu da ćemo ih odsada češće organizirati. Naročito susrete poput ovoga; susrete radi kojih, osim osmijeha, pustite i suzu radosnicu.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.

Najnovije vijesti: