Sve zbog Vesne

U povodu 100. rođendana jedne od najznačajnijih hrvatskih pjesnikinja, Vesne Parun, u školskoj je knjižnici u petak 8. travnja 2022. održan prigodni program pod nazivom “Sve zbog Vesne”.

Neobična, drugačija i svoja, Vesna Parun je svojim djelima obilježila hrvatsku književnost 20. stoljeća. Rođena je 10. travnja 1922. na otoku Zlarinu, intenzivno je stvarala šezdeset godina, a iza sebe je ostavila preko devedeset knjiga. Zadnje godine svoga života provela je u Stubičkim toplicama, gdje su je 2006. posjetile bjelovarske profesorice hrvatskoga jezika. O tome susretu s pjesnikinjom svoje su dojmove s učenicima 1. b, 4. b i 4. d razreda podijelile profesorice Milica Šepak Barić i Nikolina Marinić. Istaknule su kako je književnica, koja je cijeli svoj život živjela samo i isključivo od književnosti, napisala neke od najljepših stihova u hrvatskoj, ali i u svjetskoj književnosti, a njezina pjesma “Ti koja imaš nevinije ruke” jedna je od najljepših ljubavnih pjesma ikada napisanih.

Učenice Michelle Riter i Božica Djordjević iz 1. b kazivale su autoričine pjesme pod mentorstvom profesorice Sanje Pinter, dok je profesorica Sanela Galiat pročitala ulomak iz slikovnice “Sve zbog truta”. Tu je slikovnicu Vesna Parun poklonila našoj školi 2006. godine te je napisala i posvetu, a danas se nalazi u školskoj knjižnici.

Program obilježavanja 100. rođendana naše značajne pjesnikinje organizirala je i osmislila knjižničarka Alica Bačeković Pavelić, u suradnji s profesoricama Sanjom Pinter, Sanelom Galiat, Blaženkom Urh, profesorom Markom Dragičevićem te ravnateljem Vladimirom Štefancem.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.

Najnovije vijesti: