Studenti Veleučilišta u Bjelovaru i nastavnica EBB Bjelovar razvili aplikaciju za vježbeničke tvrtke

Suradnja Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar i Veleučilišta u Bjelovaru započela je prije više od godinu dana kada su profesorica Nikolina Stanivuković Medak i profesor Tomislav Adamović došli do ideje kako bi mogli povezati stručnu praksu studenata s praktičnom nastavom učenika Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. Studenti Marko Preskočil i Ivan Šimunović svoju stručnu praksu odradili su kroz programiranje aplikacije za vježbeničke tvrtke koju će za obavljanje praktične nastave moći koristiti svi učenici srednjih ekonomskih škola Republike Hrvatske. Proces programiranja ove aplikacije bio je izazovan kako za studente, tako i za profesore mentore koji su ih vodili kroz ovaj dugotrajan proces koji je trenutno u završnoj fazi.

Profesorica Nikolina Stanivuković Medak već niz godina u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar predaje predmet Vježbenička tvrtka u sklopu kojeg učenici obavljaju svoju praktičnu nastavu. Kroz ovaj predmet učenici razvijaju poduzetničke vještine radeći kao zaposlenici u vježbeničkim tvrtkama koje su sami osnovali te poslovanjem na virtualnom tržištu s ostalim vježbeničkim tvrtkama. Kako bi olakšala učenicima svakodnevnu administraciju i vođenje poslovanja vježbeničke tvrtke, profesorica Nikolina Stanivuković Medak osmislila je ovu vrlo jednostavnu aplikaciju te zajedno s profesorom Tomislavom Adamovićem razvila koncept koji su studenti uspješno realizirali.

Ova aplikacija omogućit će učenicima vođenje cjelokupnog poslovanja online, od evidencije ulazno-izlazne pošte, evidencije radnog vremena, evidencije putnih naloga do skladišnog poslovanja, obračuna plaća i vođenja dnevnika knjiženja te niz drugih evidencija kao i njihovo arhiviranje. Aplikacija je podijeljena na četiri odjela, a to su: administracija, nabava i skladište, financije i računovodstvo te prodaja. Učenici će, ovisno o odjelu u kojemu su zaposleni, moći odrađivati zadatke iz svog područja i pri tome bilježiti sve obavljene radne zadatke u dnevnik rada kako bi nastavnik mogao pratiti njihov rad. Cilj ove aplikacije je omogućiti učenicima korištenje suvremenih tehnologija u obavljanju svakodnevnih poslova vježbeničke tvrtke.

U ovoj prvoj testnoj fazi aplikaciju će koristiti samo vježbeničke tvrtke iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, a nakon završetka testne faze aplikacija će biti dostupna svima te će ju moći koristiti sve zainteresirane škole potpuno besplatno.

Danas, u srijedu 2. rujna, potpisan je i sporazum o suradnji između Veleučilišta u Bjelovaru i Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ispred Veleučilišta u Bjelovaru gđa Zrinka Puharić, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru, g. Zoran Vrhovski, prodekan za studente, g. Tomislav Adamović voditelj studija računarstva, a u ime Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar g. Vladimir Štefanec, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar i Nikolina Stanivuković Medak, nastavnica ekonomske grupe predmeta i autorica aplikacije za vježbeničke tvrtke.

Najnovije vijesti: