Radionica blackout poezije u školskoj knjižnici

Svatko od nas posjeduje kreativni potencijal koji može postati vidljiv ako se pokušamo umjetnički izraziti. Jedan od načina otkrivanja kreativnog u sebi i iskazivanja emocija koje su u nama je stvaranje poezije. Blackout poezija zanimljiv je oblik umjetnosti koji spaja kolažnu (recikliranu), likovnu (crtačku) i pjesničku sastavnicu u novi oblik umjetnosti. Nastaje, kako joj i sam naziv kaže, zacrnjivanjem dijelova teksta tako da nezacrnjene riječi tvore smislenu cjelinu, a ostatak se potom može i dodatno obogatiti crtežima ili kolažem.

Radionica stvaranja ovakvog tipa poezije održana je 9. prosinca 2021. u školskoj knjižnici za učenike 1. d razreda. Na početku sata profesorica hrvatskoga jezika Sanela Galiat ponovila je s učenicima značajke tradicionalne i moderne poezije, a nakon toga im je knjižničarka Alica Bačeković Pavelić pojasnila što je blackout poezija te kako nastaje. Prikazano je i nekoliko primjera, a nakon toga učenici su stvarali vlastite pjesme. Nakon što su dobili list papira s tekstom iz stare, otpisane knjige iz knjižnice, učenici su se poigrali bojama i riječima te od starog napravili nešto novo i svoje.

Ovom smo radionicom željeli potaknuti učenike na čitanje, pisanje te na likovno izražavanje, a njihove radove možete pogledati i pročitati na panou u školskom hodniku.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.

Najnovije vijesti: