Priče bjelovarskih poduzetnika

Razgovor s bjelovarskim poduzetnicima te njihovo druženje s učenicima u našoj smo školi organizirali i ove godine. 21. studenoga 2018. u školskoj smo knjižnici ugostili vlasnike i vlasnice triju poduzeća koji su s učenicima rado podijelili svoje dugogodišnje iskustvo u poduzetništvu.

O tome kako je poslovati u Hrvatskoj te kako je biti poduzetnik učenicima su govorili  Igor Oros, vlasnik tiskare Amanita d.o.o.Stjepan Orešković, vlasnik Stimo d.o.o., trgovine elektroničkom robom i njegov sin Marin Orešković te Valentina Vedriš i Maja Kokan, vlasnice trgovine Male stvari, obrt za proizvodnju i usluge. Razgovor s njima vodili su učenici 4. b razreda, Filip Horvat i Ivana Cindrić, a razgovaralo se o obrazovanju poduzetnika, motivaciji, državnim poticajima, ulozi suvremene tehnologije u poslovanju, o ulozi i podršci obitelji…

Premda se bave različitim djelatnostima, naši su gosti tijekom svoga poslovanja nailazili na slične prepreke i probleme s kojima se susreću i ostali poduzetnici u Hrvatskoj. Njihov dugogodišnji rad svjedoči ipak o tome da se u Hrvatskoj može voditi vlastiti posao, ali da treba biti uporan, strpljiv i ponizan, što su nekoliko puta naglasili.

Učenicima je ovakav oblik komunikacije s poduzetnicima zanimljiv stoga što mogu čuti konkretne primjere te savjete koji im mogu pomoći u njihovom budućem poslu, ali i životu. Ovogodišnje gostovanje poduzetnika organizirale su profesorice Blaženka Urh, Marija Dušek i Alica Bačeković Pavelić.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.

Najnovije vijesti: