Predavanje “Klasična glazba u popularnoj kulturi”

Popularna glazba kao dio popularne kulture u današnje je vrijeme postala dominantni oblik u glazbenoj kulturi. Mnogi je kritičari smatraju manje vrijednom u odnosu na klasičnu te je promatraju kao degradaciju umjetnosti. Bez obzira na to kakvo mišljenje imali o njoj, u popularnoj ćemo glazbi često prepoznati melodije preuzete iz klasične glazbe.

O ispreplitanju ovih dviju vrsta glazbe u ponedjeljak 25. rujna 2023. u školskoj su knjižnici učenici 2. c, 2. d i 3. d razreda imali priliku poslušati predavanje koje je održao Ivan Nikola Jurić, bivši učenik naše škole, a danas student glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Puli. Učenicima je pokazao zanimljive primjere popularnih hitova u kojima se prepoznaju melodije klasične glazbe. Tako su u nekim filmskim hitovima mogli prepoznati Dvořákov Novi svijet iz Simfonije br. 9, Pachelbelov Canon u D-duru, Straussovu kompoziciju Tako je govorio Zaratustra, a u glazbenoj temi za Ratove zvijezda Johna Williamsa pronašli su sličnosti s orkestralnom suitom Planeti Gustava Holsta. Naročito je interesantno i zabavno bilo poslušati primjere klasičnih skladbi u crtanim filmovima, poput Toma i Jerryja te Zekoslava Mrkve. 

Kako naši učenici nemaju glazbenu kulturu tijekom srednjoškolskog obrazovanja, ovakvim im predavanjima u školskoj knjižnici nastojimo pružiti dodatna znanja iz područja umjetnosti. Osim toga, raduje nas i činjenica da se bivši učenici vole vraćati u našu školu, da se s radošću susreću sa svojim profesorima i profesoricama te da su spremni podijeliti svoje znanje s novim generacijama učenika.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.

Najnovije vijesti: