Posjet Europskom parlamentu u Strasbourgu

Dvadeset i četvero učenica i učenika naše škole je 30. siječnja 2024. aktivno sudjelovalo u radnom danu u EU parlamentu u Strasbourgu. Školski EU ambasadori, pod vodstvom kolegica Biljane Ilkoski i Josipe Klemić su u sklopu projekta Euroscola osvojili počasno mjesto i posjet EU parlamentu.

Na dalek put, u pratnji profesorice Josipe Klemić i Branke Mišir su krenuli 28. siječnja u večernjim satima te sretno stigavši idući dan, obišli impresivni Strasbourg. U dopodnevnim satima na dan samog susreta s još petstotinjak učenika iz cijele Europe su imali čast da ih pozdravi Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, mogli su postavljati pitanja predstavnici ureda za odnose s javnošću Parlamenta Delphine Colard o dezinformacijama, što je bila i glavna tema ovog susreta Euroscole. Na kraju jutarnje sekcije su razgovarali s potpredsjednicom Europskog parlamenta Katarinom Barley koja je odgovarala na pitanja širokog spektra koja su joj sudionici, mladi europarlamentarci na jedan dan, postavljali. Nakon ručka, učenici su imali organiziranu simulaciju donošenja zakona, a potom i mogućnost iznošenja svojih razmišljanja i prijedloga o raznim europskim aktualnim temama. Možemo biti ponosni na naše učenice koje su se javljale za riječ i hrabro govorile o temeljnim europskim vrijednostima, jednakosti spolova, dezinformacijama, predstojećim europskim parlamentarnim izborima. Čast i mogućnost da govore su dobile Michelle Riter (nekoliko puta), Dora Tuma i Andrea Rajković.

Za nastavnike u pratnji učenika je drugi dio dana prošao u malo ležernijem stilu, a koliko znamo o EU je pokazala naša kolegica Josipa osvojivši s kolegama iz Luksemburga, Nizozemske i Španjolske prvu nagradu na kvizu! Na kraju dana možemo zaključiti da je ovo bilo jedno izrazito pozitivno iskustvo te da naši učenici mogu pokazati koliko su elokventni (na stranom jeziku), zainteresirani i upućeni u navedene teme, pristojni, tolerantni, a najljepše od svega je što su cijelo vrijeme bodrili i podržavali jedni druge te našu školu i Hrvatsku predstavili u dobrom svjetlu!

Branka Mišir, prof.

Najnovije vijesti: