Ovisnost odbaci, na druženje i igru se prebaci (faza 1.) 

Tijekom rujna 2023. godine škola je na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za financiranje preventivnih projekata osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024. prijavila projekt ”Ovisnosti odbaci na druženje i igru se prebaci”. Odlukom o financiranju projekata od 4. prosinca 2023. (objavljeno 22. prosinca 2023.) projekt je odobren te su školi za provođenje istog dodijeljena< financijska sredstva u iznosu od 2,500 eura. Projekt je namijenjen učenicima prvih i drugih razreda, a pisale su ga nastavnica Gabriela Kralj Bartovčak i pedagoginja Kristina Kelemin Krce.

Cilj projekta bio je osnažiti privrženost učenika Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar školi kroz sigurno, poticajno i poželjno okruženje za rast, razvoj i odgoj. Svrha projekta bila je prevenirati i smanjiti interes učenika Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar za uzimanjem sredstava ovisnosti te povećati kvalitetu provođenja slobodnog vremena u školi. Projektni prijedlog je usklađen s Minimalnim standardima prevencije ovisnosti u odgojno- obrazovnom sustavu kroz posebni cilj Standarda 5. Poticati multidisciplinarni pristup i međuresornu suradnju škola, zdravstvenih i socijalnih ustanova, pravosudnih tijela i policije, stručnih i znanstvenih institucija i stručnjaka te nevladinih organizacija.

Tijekom mjeseca travnja učenici su imali priliku sudjelovati u prvoj fazi projekta, a to su edukativna predavanja na temu o štetnosti konzumacije duhanskih proizvoda i zloupotrebe alkohola sa tri različita aspekta: psihološkog, zdravstvenog i zakonodavnog. Predavanja za učenika održali su vanjski stručnjaci i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo BBŽ – odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti (Renata Hunjadi Brzović), Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Bjelovar (Slobodanka Subotić) te Policijske uprave bjelovarsko bilogorske (Saša Đorđević).

Kroz tri ciklusa dvosatnih predavanja učenici su se upoznali sa općenitim pojmom ovisnosti, njezinim negativnim aspektima po psihološko i fizičko zdravlje, kratkoročnim i dugoročnim posljedicama izloženosti sredstvima ovisnosti, socijalnom utjecaju za potrebu konzumacije istih kao i ”normalizaciji” pojedinih sredstava ovisnosti kao uobičajenog tj. prihvatljivog načina ponašanja, zakonodavnim posljedicama konzumiranja istih itd.
Primarni naglaska stavljen je na definiciju ovisnosti kao simptoma narušenog mentalnog zdravlja.

Tijekom mjeseca svibnja odvijat će se druga faza projekta, a to je organiziranje radionica (dva školska sata po razrednom odjelu) izrade promocijskih aktivnosti u svrhu diseminacije projekta na satu razrednika u osam razrednih odjela.

Najnovije vijesti: