Obilježili smo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

U našoj je školskoj knjižnici 22. veljače 2019. održana radionica pod nazivom Upoznajmo glagoljicu. Radionicu o prvom hrvatskom pismu održala je sestra Edith Budin, s čijim su se radom naši učenici mogli upoznati tijekom prošloga polugodišta kada su u školskome hodnika bila izložena njezina glagoljička slova koja je izradila kombiniranom likovnom tehnikom.

Glagoljica je važna sastavnica hrvatskoga identiteta jer su Hrvati njome pisali oko 1000 godina, od 9. do 19. stoljeća. Sastavio ju je sv. Ćiril (Konstantin), a kao prvo hrvatsko pismo odigrala je važnu ulogu u povijesti duhovnosti i kulture hrvatskoga naroda. Najstariji sačuvani staroslavenski glagoljski rukopis je misal Kijevski listići iz 10. stoljeća, a najvažniji i jedan od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika pisan glagoljičkim slovima je Bašćanska ploča iz 1100. godine.

Ove i još neke važne činjenice o glagoljici sestra Edith je na zanimljiv i jednostavan način približila učenicima 1. i 4. razreda, koji su sudjelovali u radionici. Zanimljivo je bilo slušati zajedničko čitanje naglas teksta s Bašćanske ploče, a u središnjemu dijelu radionice učenici su učili pisati glagoljička slova te im je zadatak bio napisati vlastito ime i godinu rođenja.

Povod za radionicu o glagoljici bio je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva koji se obilježava 22. veljače.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.

Najnovije vijesti: