OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG DANA JEZIKA

Europski dan jezika obilježava se od 2001. godine na inicijativu Vijeća Europe. Promicanje višejezičnosti u Europi je od osobitog značenja budući da je jezična raznolikost alat za postizanje kvalitetnijeg međukulturnog razumijevanja.

Ciljevi Europskog dana jezika su:

  • Upoznati javnost s važnošću učenja jezika i raznolikošću raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje;
  • Promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati;
  • Poticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje, u svrhu školovanja, za poslovne potrebe, za potrebe mobilnosti ili putovanja i razonode.

U prostorijama knjižnice Srednjoškolskog centra tom je prigodom organiziran kviz naziva “Jesi li jezični detektiv?“ u kojem su sudjelovali učenici Ekonomske i birotehničke škole, Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole te Gimnazije Bjelovar. Učenici, podijeljeni u 11 skupina koje su nosile nazive europskih metropola, trebali su prepoznati na kojim su jezicima napisani ulomci u prvome zadatku. Drugi je zadatak bio složeniji jer je valjalo slušanjem prepoznati o kojem se jeziku radi. Iako su odgovori bili ponuđeni, mnogi su se prvi puta susreli s baskijskim, galicijskim, azerskim, latvijskim, malteškim itd. U posljednjem krugu, učenici su imali priliku naučiti neke činjenice o jezicima poput toga da se u Europi između 220 i 230 jezika smatra autohtonima, da se na našoj planeti govori oko 6000 jezika, da se baskijski smatra najstarijim jezikom u Europi. Učenici su pokazali zavidnu razinu znanja, a pobjeda je pripala Parizu i Berlinu.

Ekonomsku školu su predstavljali učenici sljedećih razrednih odjeljenja: 1.D, 2.D (2 tima), 3.A (2 tima), 3.D i 4.D. Svi sudionici kviza bili su nagrađeni malim, ali slatkim darovima!

Organizatorica i voditeljica kviza:

Željka Crnković, prof.

Pobjedničke ekipe

Najnovije vijesti: