Međunarodno natjecanje „Poslovni izazov zapadnog Balkana“

Poslovni izazov višednevno je natjecanje u poduzetništvu namijenjeno učenicima srednjih škola. Natjecanje se dijeli na četiri regionalna, jedno nacionalno i jedno međunarodno natjecanje, a održava se redovito od 2013. godine. Natjecanje se održava pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a realiziralo ga je organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz podršku partnerskih organizacija Studentski biznis centar (Crna Gora), Inkubator Munja (Bosna i Hercegovina), Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski i Udruga Poduzetni (Hrvatska). 

Dvadeset najboljih natjecatelja s državnog natjecanja sudjelovalo je na međunarodnom natjecanju Poslovni izazov zapadnog Balkana gdje su im se pridružili natjecatelji iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Natjecanje je održano u Poreču od 20. do 22. travnja 2024.

Cilj natjecanja je razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina, stjecanje samopouzdanja učenika te razvijanje ideje od „nule” do poslovnog plana čime učenici postaju svjesni svojih mogućnosti i unapređuju svoj poduzetnički duh. Natjecanje ističe i važnost povezivanja mladih ljudi koji i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Osamdeset srednjoškolaca iz četrdeset i osam gradova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore trebali su osmisliti proizvod ili uslugu pod sloganom: „Budućnost zelenijeg ljetovanja je stigla“, a učenici su bili podijeljeni u dvadeset timova. Našu školu predstavljale su Irma Kovač, 2.c i Lucija Barišić 4.a, a mentorice su bile nastavnice Aleksandra Hohnjec i Biljana Ilkoski.

Najnovije vijesti: