Izložba “Higijenske navike naših predaka”

U četvrtak 10. studenoga 2022. u prostoru školske knjižnice okupili su se zaljubljenici u tradicijsku kulturu. Povod za okupljanje bilo je otvorenje izložbe pod nazivom Higijenske navike naših predaka, čiju koncepciju i postav potpisuje Ivan Vinković, mladi Bjelovarčanin čija je ljubav prema tradicijskoj baštini poznata i prepoznata i izvan granica Bjelovarsko-bilogorske županije. Njegova posvećenost zavičajnoj baštini prepoznata je i u vrijeme kada je pohađao Ekonomsku i birotehničku školu Bjelovar u čijoj je knjižnici, još kao učenik, pripremao samostalne izložbe i radionice na temu hrvatske baštine. Budući da je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih, a njima je posvećen i ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, prigodno je bilo ponovo predstaviti njegov rad.

Na otvorenju izložbe govorili su Vesna Peršić Kovač, diplomirana etnologinja i viša kustosica iz Muzeja grada Koprivnice te Tomislav Matić, diplomirani etnolog iz Gradskog muzeja Bjelovar. Oboje su istaknuli stručnost i pedantnost koja se primjećuje u postavu izložbe te pohvalili ideju da se ovakvi sadržaji predstave učenicima.

Izložba prikazuje predmete za održavanje osobne higijene, od domaćeg sapuna od loja do drvenog umivaonika s lavorom gdje se umivalo lice te ostali dijelovi tijela. Izložena je i tijegla, naprava za glačanje rublja, koja se sastojala od valjka i drvenog korita te donje rublje, podoplećki i oplećki.  Od predmeta za održavanje higijene kućanstva izloženi su vajglini (limene posude u kojima se pralo posuđe), ćupovi, drveno korito za pranje, rifljače…

Osim uporabnih predmeta, izložene su i fotografije koje su nastale prije dvije godine za potrebe izložbe Oni i mi – povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici, a u organizaciji Muzeja grada Koprivnice. Rekonstrukciju fotografiranih prizora organizirali su članovi KUD-a Prigorje iz Križevaca. Spomenute fotografije, čija je autorica Đurđica Mustaf, korištene su i u popratnom katalogu izložbe Higijenske navike naših predaka, a oblikovala ga je Alica Bačeković Pavelić, stručna suradnica knjižničarka u našoj školi.

Otvorenje izložbe uljepšala je ženska pjevačka skupina KUD-a Prigorje iz Križevaca, a otvorio ju je ravnatelj Vladimir Štefanec. Svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati do 2. prosinca 2022.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.

Najnovije vijesti: