INTERSTENO 2021 – VIKTOR MATRAKOVIĆ SEDMI NA SVIJETU

Međunarodno natjecanje iz kompjutorske daktilografije, najvažnije je natjecanje koje promovira Intersteno i uključuje pisanje teksta u trajanju od 10 minuta na materinskom jeziku, a po želji i u jednoj ili više od 16 jezičnih inačica. Četvero učenika naše škole sudjelovalo je na ovogodišnjem 19. tradicionalnom online natjecanju u kompjutorskoj daktilografiji u organizaciji Međunarodne federacije Intersteno. Natjecanje se provodilo u razdoblju od 15. ožujka 2021. do 12. svibnja 2021. godine. Na natjecanju su sudjelovali učenici i profesionalci iz cijelog svijeta. Svrha ovog online natjecanja je poticanje vještine korištenja tipkovnice te posebno animiranje mladih ljudi na zdravu konkurenciju s vršnjacima iz cijelog svijeta. Natjecanje je provedeno putem Taki programa, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen na web stranici: https://www.intersteno.org/intersteno-internet-contests/classification-lists/

Prijavljeno je ukupno 167 škola, 197 mentora i 939 natjecatelja iz 20 zemalja svijeta. Svoje natjecatelje su imale: Argentina, Austrija, Belgija, Švicarska, Češka Republika, Njemačka, Španjolska, Francuska, Mađarska, Hrvatska, Italija, Japan, Luxemburg, Nizozemska, Poljska, Rusija, Slovačka, Turska, Sjedinjene Američke Države i Srbija.

Natjecatelji su bili podijeljeni u četiri skupine: djeca do 12 godina, učenici od 13-16 godina, juniori od 17-20 godina i odrasli. Od natjecatelja se očekuje brzina i primjerena točnost. Djeca, učenici i juniori imaju toleranciju do 1% pogrešaka, a odrasli do 0,5%. Za svaku pogrešku oduzima se 50 znakova.

Istaknula bih da naši učenici tek u I. razredu srednje škole uče deseteroprstno slijepo pisati, dok u svijetu pravilno pisanje na tipkovnici učenici savladaju još u osnovnoj školi, a kasnije samo bruse svoj talent točnog i brzog pisanja.

U kategoriji od 13-16 godina učenik 1.b razreda, smjer ekonomist, Viktor Matraković, vođen mentoricom Aleksandrom Hohnjec, osvojio je fantastično 7. mjesto na svijetu sa postignutih 4762 udaraca uz 5 pogrešaka (476 znakova u minuti). To je ujedno i najbolji rezultat u ovoj dobnoj skupini u Republici Hrvatskoj. Na državnoj razini postignutim rezultatom Viktor osvaja prvo mjesto. U ovoj kategoriji natjecalo se 153 natjecatelja a od toga je čak 37 natjecatelja diskvalificirano.

Najbolji plasman u dobnoj skupini od 17 – 20 godina, ostvario je Andrija Novoselec, učenik 3. d razreda, smjer upravni referent, također vođen mentoricom Aleksandrom Hohnjec. Plasirao se na izvrsno 37. mjesto sa 3624 udaraca uz 2 pogreške (362 znakova u minuti). Na državnoj razini ovim rezultatom Andrija osvaja treće mjesto.

U istoj dobnoj skupini, slijedi učenica Paola Patrizia Jurić, učenica 3.d razreda, smjer upravni referent (mentorica Marija Dušek) zauzevši 61. mjesto sa 3377 udaraca i 2 pogreške (337 znakova u minuti) te Ivana Čengić, učenica 2.d razreda, smjer upravni referent (mentorica Marija Dušek) osvojivši 206. mjesto sa 2653 udaraca i 4 pogreške (265 znakova u minuti). U ovoj kategoriji natjecalo se 399 natjecatelja a 58 ih je diskvalificirano.

Ovim putem iskreno čestitam svim natjecateljima i njihovim mentorima na postignutim rezultatima, a posebno učeniku Viktoru Matrakoviću koji je ostvario zaista veliki uspjeh te je primjer i ponos naše Škole.

Aleksandra Hohnjec, dipl.oec.
Marija Dušek, dipl.oec.

Najnovije vijesti: