EKONOMSKA I BIROTEHNIČKA ŠKOLA BJELOVAR OBRAZUJE UČENIKE PISATI EU PROJEKTE

Naša škola je vjerojatno jedina škola u Hrvatskoj koja učenicima trećih i četvrtih razreda kroz fakultativni predmet „Izrada projektnih prijedloga za nacionalne i EU projekte I i II“ pruža mogućnost stjecanja znanja koja su danas izrazito tražena na tržištu rada.

Ove je školske godine dvadeset i četiri učenika trećih razreda i deset učenika završnih razreda imalo mogućnost slušati fakultativne predmete „Izrada projektnih prijedloga za nacionalne i EU projekte I i II“. Predavala im je nastavnica ekonomske grupe predmeta Gabriela Kralj Bartovčak.

Učenici trećih razreda naučili su tijekom 70 nastavnih sati razumjeti specifično okruženje u kojem djeluju EU fondovi te strukturirati projektne ideje prema natječajnoj dokumentaciji. Naučili su razviti samostalnost i odgovornost za izvršavanje poslova na području izrade nacionalnih i EU projekata. Također su naučili i prepoznati namjenu fondova Europske unije, analizirati natječajnu dokumentaciju, osmisliti i napisati projektni prijedlog i identificirati problem te ga povezati s ciljem projektnog prijedloga.

Učenici završnih razreda su već prošle školske godine savladali osnove pisanja EU projekata, a ove su se školske godine tijekom dodatna 64 nastavna sata nastavili obrazovati pod fakultativnim predmetom „Izrada projektnih prijedloga za nacionalne i EU projekte II“ gdje se nastava temeljila na samoj provedbi projekata kao i na svim bitnim sastavnicama ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Naučili su objasniti sadržaj ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, primijeniti javnu nabavu u projektu i napisati završno izvješće u projektu.

Za kraj njihovog ovogodišnjeg obrazovanja iz predmeta „Izrada projektnih prijedloga za nacionalne i EU projekte I i II“ škola je svojim učenicima pripremila i potvrde. Potvrde su im uručili nastavnica Gabriela Kralj Bartovčak i ravnatelj Vladimir Štefanec.

Budući da na tržištu rada nedostaje oko 2.500 stručnjaka iz ovog područja, znanja usvojena na ovom fakultativnom predmetu sigurno će im biti od velike pomoći pri nekom budućem zapošljavanju.

Najnovije vijesti: