Održana druga radionica u Europskom tjednu održivog razvoja

Suradnju s Udrugom osoba s intelektualnim poteškoćama OSIT Bjelovar nastavili smo i ove godine. Nakon prve radionice održane 25. rujna 2024., drugu radionicu smo održali u prostoru naše školske knjižnice u četvrtak 3. listopada 2024. U pratnji korisnika Udruge došle su Martina Viščević i Ivana Smola Anđal koje osmišljavaju i provode razne aktivnosti te koje su nam i ovaj put donijele prekrasne ručne radove koje su izradili naši dragi „ositovci“.

Poticaj za ovakvu suradnju naše škole s „ositovcima“ još prošle školske godine inicirale su nastavnica Maja Balić i stručna suradnica knjižničarka Alica Bačeković Pavelić. Zajedno su osmislile aktivnost pod nazivom „Stvarajmo zajedno za održivu budućnost“, čiji je cilj promovirati održivi razvoj kroz kreativnu izradu predmeta od materijala za recikliranje te doprinijeti razvoju inkluzivne i ekološki odgovorne zajednice. Aktivnost su prijavile i na mrežnoj stranici Europske mreže za održivi razvoj (ESDN), gdje se mogu pratiti brojni projekti održivosti diljem Europe. O našoj radionici više možete pročitati  na stranici https://www.esdn.eu/esdw/events-detail/stvarajmo-zajedno-za-odrzivu-buducnost-lets-create-together-for-a-sustainable-future

Na radionici u školskoj knjižnici sudjelovali su korisnici Udruge OSIT i naši učenici iz 1. d, 3. b i 4. c razreda, a zajedničkim smo snagama izrađivali svijećnjake od različitih posudica, staklenih teglica, špage i voska. Naši su učenici uživali u radionici, što se i vidjelo i osjetilo. Tijekom radionice nisu skidali osmijehe s lica, a vrijeme provedeno u druženju s korisnicima Udruge OSIT za njih je neprocjenjivo iskustvo. Da je tomu tako, istaknuli su i u upitniku kojega su ispunjavali nakon provedene radionice. Njihov doživljaj i razmišljanje o organizaciji ovakvih i sličnih radionica mogu se, uostalom, iščitati i iz njihovih odgovora:

Rad i druženje s toliko divnih, vedrih i pozitivnih ljudi mi je posebno uljepšalo i razveselilo dan.

Tijekom razgovora i upoznavanja s članovima udruge, shvatila sam koliko je empatija, strpljenje, komunikacija i zajedništvo u današnjem svijetu važno.

Bilo mi je jako lijepo volontirati i raditi s osobama iz OSITA. Definitivno bih ponovila opet jer to je iskustvo koje se ne zaboravlja.

Najnovije vijesti: