11. MEĐUNARODNO NATJECANJE „POSLOVNI IZAZOV ZAPADNOG BALKANA“

Učenice 2.b razreda Sara Rastović, Michelle Riter i Lana Beštek u pratnji mentorice Aleksandre Hohnjec sudjelovale su na 11. međunarodnom natjecanju Poslovni izazov zapadnog Balkana, koje je okupilo učenike srednjih škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Od 25. do 27. travnja 2023. održano je završno natjecanje u poduzetničkim vještinama u Ulcinju u Crnoj Gori u organizaciji Dostignuća mladih u Crnoj Gori i Dostignuća mladih u Srbiji.

Okupilo se 80 učenika iz 55 srednjih škola, koji su u konkurenciji više od 1200 učenika, pobijedili na regionalnim i nacionalnim natjecanjima održanim u četiri zemlje.

Iz svake države stiglo je po 20 najuspješnijih učenika te ih je organizator slučajnim odabirom rasporedio u timove na način da u svakom timu budu četiri člana i to iz svake države po jedan. Svi timovi su dobili isti zadatak, osmisliti proizvod ili uslugu koja će u doba umjetne inteligencije očuvati osnovne ljudske vještine.

U žestokoj konkurenciji, učenica Sara Rastović sa svojim timom plasirala se na izvrsno drugo mjesto, a predstavili su personaliziranog osobnog asistenta – Deskty, čiji je zadatak pratiti navike, potrebe i želje korisnika kako bi se na najbolji način pratio njihov osobni napredak. Michelle Riter sa svojim timom plasirala se na treće mjesto, a osmislili su aplikaciju koja bi povezala psihologe i njihove korisnike uz pomoć umjetne inteligencije.

Nastavnici koji su bili u pratnji učenika, imali su se priliku tijekom natjecanja upoznati, razmijeniti iskustva i razmotriti mogućnosti suradnje.

Cilj ovog natjecanja je razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina, stjecanje samopouzdanja učenika te razvijanje ideje od „nule” do poslovnog plana, čime učenici postaju svjesni svojih mogućnosti i unapređuju svoj poduzetnički duh. Također, natjecanje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriju zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Natjecanje je realizirala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz podršku partnerskih organizacija iz regije: Studentski biznis centar (Crna Gora), Inkubator Munja (Bosna i Hercegovina), Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski i Udruga Poduzetni (Hrvatska).

Za istaknuti je da je natjecanje namijenjeno prvenstveno učenicima viših razreda srednjih škola, a naše učenice su najmlađe i najuspješnije te smo postigli kao škola najbolji uspjeh jer su naše dvije učenice ušle među tri najbolja tima.

Najnovije vijesti:

Dani smijeha u Bjelovaru

Dani slobodne nastave Ekonomske i biotehničke škole Bjelovar nisu samo niz predavanja. Tu se sklapaju i divna prijateljstva, ugovaraju poslovne suradnje i u svemu tome

Read More »